MEMORANDUM O PROMJENI USTAVNOG UREĐENJA BOSNE I HERCEGOVINE

5.1.2021

Građani Bosne i Hercegovine iskazuju dužnu zahvalnost administraciji USA što je krajem 1995. godine bila organizator i posrednik u potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je zaustavljen rat, velika stradanja i patnje svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, a što je omogućilo mir koji traje punih 25 godina.

Međutim Dejtonski sporazum koliko god bio efikasan u zaustavljanju rata pokazao se kao nefunkcionalan u njegovom dosljednom provođenju kao i u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Mnoge njegove ideje poput povratka izbjeglih i raseljenih lica nisu se ostvarile, a formiranje entiteta pod nazivom Republika Srpska, za kojeg je presudom Internacionalnog suda pravde od 2007. godine utvrđena odgovornost za genocid, osnažilo je snage koje su pokušale ratnim sredstvima da razbiju Bosnu i Hercegovinu da to nastave u miru kroz neprekidnu opstrukciju u njenom funkcionisanju.

Više na stranici: https://suadkurtcehajic.ba/2021/01/03/memorandum-o-promjeni-ustavnog-uredenja-bosne-i-hercegovine/?fbclid=IwAR1hmHCmRN2NBBNIJWKaAJYWDN--aSmQp32O37eh8w5c5__FKOiCGEt1FTY

Vir teksta i slike: www.suadkurtcehajic.ba